Silversmycken förekommer i en uppsjö av modeller och variationer. Från enkla halsband till dyra designsmycken. Många har just silversmycken som sin favorit och använder de både till vardag och fest. Silver är en metall som tillhör gruppen ädelmetaller och ämnets latinska förkortning Ag står för argentum. Det finaste silvret och som vanligtvis används i smycken, kallas för sterlingsilver och består av 92,5% silver och i resterande del ingår andra metaller där merparten är koppar. Gränsen för att få kallas silversmycke i Sverige går vid 83%, men i en del andra länder accepteras att så lite som 75% silver ingår tillsammans med andra metaller för att räknas som ett silversmycke.
Silver upptäcktes som metall senare än både guld och koppar och på grund av att det i början var dålig tillgång på metallen hade det ett prisläge högre än både guld och koppar. Detta ändrades och silversmycken är idag något som de flesta har råd med. Att arbeta som silversmed har en lång tradition, även om benämningen silversmed faktiskt inte riktigt är rätt då hantverkarna lika ofta arbetar i andra material som guld och mässing. Kända silvermärken i Sverige är bland annat Efva Attling och Snö of Sweden. Den sistnämnda blandar in flera naturmaterial i sina alster medan Attling oftast håller sig till rent silverarbete.
Personliga silversmycken som present
Det finns många duktiga designers av silversmycken vilket gör att du enkelt kan hitta något som passar just din stil. Under senare år har trenden med personliga smycken varit stor, där bäraren graverar in exempelvis sina barns namn eller sitt favoritcitat. Dessa typer av smycken är även utmärkta som presenter då de är unika gåvor som ingen annan har.
Hur tar du hand om dina silversmycken
Eftersom silver är ett naturmaterial, så reagerar det på sin omgivning, och i synnerhet på kemikalier i luften. Silversmycken som inte används dagligen är extra utsatta och har en tendens att mörkna (man brukar säga att silvret oxiderar). Det betyder dock inte att smycket är defekt, tvärtom visar detta att smycket är av god kvalitet.
Har dina silversmycken missfärgats? Misströsta inte – det är mycket enkelt att trolla fram silversmyckens forna glans, och som med det mesta, brukar restaureringen bli effektivare, ju tidigare du börjar. En enkel metod för att få silversmycken skinande igen är att lägga ner dem i en aluminiumfodrad skål. Strö sedan bakpulver över och häll kokande vatten över. Låt svalna och skölj sedan av.
Det finns flera tillvägagångssätt för att förebygga att dina silversmycken blir oxiderade. En sådan är att rengöra smycken regelbundet samt att bära dem ofta. Var dock försiktig med att inte exponera silvret för hushållskemikalier, hårvårdsprodukter, parfym och kosmetika. Se därför till att applicera smink/parfym/hårspray innan du tar på dig dina silversmycken.
Ett annat tips är att ta av dig dina silversmycken innan du badar och solar då silver är mycket känslig för solljus och klorerat vatten. Att ha med en liten ask i väskan där du kan förvara dina smycken, är att rekommendera då små smycken lätt försvinner i en stor och rymlig väska.